De Sluisfabriek (voorheen Sluis machinefabriek) aan de Tussendiepen 6 heeft een bijzondere plaats in de geschiedenis van de na-oorlogse industriële ontwikkeling van Drachten. In 1961 startte de bouw van Sluis Machinefabriek als eerste fabriek aan de Tussendiepen. Hier werd volop productie gedraaid van silo’s, lopende band onderdelen en zoveel meer.
De fabriek, die in 1998 failliet ging, ademt nog steeds de sfeer van toen uit. In 2003 heeft ds Jan Hofstra de fabriek gekocht en begon daar zijn autobussen museum. In datzelfde jaar startten ook de eerste kunstenaars hun ateliers. Eind 2015 neemt Hollema Bouw de Sluisfabriek over van Jan Hofstra.
 
Sinds 2015 werkt de gemeente in samenwerking met de bedrijven aan de Tussendiepen aan de visie en missie om het bedrijventerrein te revitaliseren. In deze visie wordt de Sluisfabriek als broedplaats aangemerkt met aandacht voor start-ups, creatieve sector, kunst & cultuur, horeca, evenementen, recreatie en toerisme. In 2020 is een start gemaakt om een nieuwe visie te ontwikkelen voor de komende jaren.